• Gloeilamp, die brandde toch al in 1200


  05 November 2010

  Reclamemateriaal voor de gloeilamp wordt qua datering moeiteloos tussen 1200 en 1750 neergezet, de opdeling van Oost- en West-Duitsland vond ergens in de Romeinse tijd plaats en de pest is nagenoeg onbekend als dé beruchte ziekte van de middeleeuwen.

  Deze resultaten komen voort uit het onderzoek onder de leerlingen van de hoogste klas van de basisschool, groep 8. De scholiertjes blijken ondanks de vernieuwingen in het historisch onderwijs nog steeds te weinig van geschiedenis te weten, stellen onderzoekers van toetsinstantie Cito. Bij de ’Oudheid en Middeleeuwen’ is er zelfs een lichte terugval in prestaties vergeleken met een groot onderzoek van tien jaar terug.

  De onderzoekers verwonderen zich dat zelfs de slimste leerlingen van groep 8 bij de foto van een Vikingschip niet het juiste antwoord kunnen geven. Hierbij zien de kinderen een vakantiekaart van Harry met dat schip en de tekst ’Zulke schepen hadden ze hier vroeger. Waar is Harry waarschijnlijk op vakantie?’ Bij de antwoorden kan gekozen worden uit Egypte, Nederland, Scandinavië of in Spanje.

  De zwakke leerlingen zien een afbeelding van een tempel uit de Griekse tijd aan voor een gevangenis, een kazerne of marktplaats. Veel van de zwakkere leerlingen blijken niet te weten waarom de dodenherdenking op 4 mei is. Circa de helft associeert een bord met de tekst ’Westerbork-Auschwitz op een trein niet met de ’Jodenvervolging’; velen kiezen voor ’verzet’, ’zwarte handel’ of ’onderduikers’.

  Erger wordt het nog bij het ’nieuwste tijdvak: de 20e eeuw’. „Van de 43 geschiedenisvragen kan de zwakkere leerling er slechts één goed beantwoorden. Een tegenvallend resultaat wanneer we weten dat leraren in groep 8 juist veel aandacht aan dit tijdvak geven. Ook bij de gemiddelde leerling beantwoordt de helft de opgaven fout”, stellen de onderzoekers. Sinds de vorige peiling krijgen leerlingen tien minuten minder geschiedenisles per week: 60 tegenover 70 minuten.

  BRON: Telegraaf.nl

Add a Review/Comment